Dahlkvistkvartetten

Jon Dahlkvist, viola

Jon är en mångsidig kammarmusiker, pedagog och organisatör. Han har många musiktalanger i bagaget från tidig ålder och efter att han i tonåren valde violan som instrument, har han spelat allt från kammarmusikalt wienerklassiskt till pompösa operor samt från autentisk barock till nyskriven exprementiell avant garde. Jon undervisar i kammarmusik och viola vid Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Han är även festivalledare för Glafsfjordens musikfestival.

Jon reste mycket i Europa under sin studietid. Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Nikola Zidarov från Kungliga Operan, har Jon studerat i Perugia i Italien samt fyra år i Holland. I Groningen studerade han för Gisella Bergman från Concertgebouw Orkest samt även i Tilburg och Amsterdam. Jon har följt mästarklasser i Sverige för Lars-Anders Tomter, i Israel för Noboku Imai, i Schweiz för Ervin Schiffer, i England för Simon Rowland-Jones, i Kroatien för Medici Quartet och flertal gånger i Frankrike för bl.a Quatuor Ysaÿe och Miguel da Silva. Under alla studieåren har fokus varit på både viola och kammarmusik. Även undervisning har varit ett mål i studierna och Jon har pedagogexamen från Groningen i Holland. Jon var under 2010 -2015 huvudlärare i viola vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Som orkestermusiker har Jon erfarenhet från Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Wermland Opera samt genomfört årsvikariat i Kungliga Operan i Stockholm samt Västerås Sinfonietta. Han har även suttit som stämledare i NorrlandsOperan, Camerata Nordica samt Camerata Ardesko, en nyskapande ensemble i Holland som Jon var med och grundade.

Jon har alltid haft ett speciellt intresse för stråkkvartett. Han har verkat aktivt i olika kvartetter sedan 1998 som har studerat med Quatuor Ysaÿe, The Medici Quartet samt medlemmar ur Crafoord-, Tale- och Yggdrasil- och Belceakvartetterna. Dahlkvistkvartetten formades 2007 tillsammans med Jons systrar Hanna och Kersti samt primarien Bartosz Cajler.

ETT FAVORITCITAT:
”The more you learn, the less you know…” – Mozart

E-maila Jon
tel: 070-796 04 46

www.jondahlkvist.com