Dahlkvistkvartetten

Hanna Dahlkvist, cello

Hanna anses vara en av de mest spännande och mångsidiga unga cellisterna i Sverige. Hon är sedan 2015 cellist i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Hanna är född i Stockholm, uppväxt i en musikerfamilj och valde cellon väldigt tidigt. Hon har genomfört studier i Stockholm vid Kungliga Musikhögskolan/Edsberg för internationellt erkände Torleif Thedéen och studierna kulminerade i en hyllad solodebut med Sveriges Radios symfoniorkester i Witold Lutoslawskis cellokonsert. Därefter flyttade Hanna till Paris för fortsatta studier på Conservatoire Nationale Supérieure de Musique i Paris för Michel Strauss. Under studietiden har hon även fått möjlighet till vägledning från stora cellister som t ex Janos Starker, Gary Hoffman, Frans Helmerson och Erling Blöndal-Bengtsson.

Hanna var utsedd till ”P2:s Artist” år 2011-2013 av Sveriges Radio P2, vilket innebar radiosända konserter i radiokanalen P2 samt engagemang i nyskrivna beställningsverk av svenska nutida tonsättare. Hon uruppförde till stort bifall cellokonserten ”Unceasing Prayers” av Djuro Zivkovic med Malmö Symfoniorkester 2013. Nutida musik är ett stort intresse och utgör en väsentlig del av Hannas artistiska verksamhet och hon har samarbetat med många av de ledande svenska tonsättarna.

Hanna är medlem i Dahlkvistkvartetten, som har växt fram som en av landets mest eftersökta stråkkvartetter. De debuterade i Konserthuset i Stockholm 2011 och var utvalda till ”Rising Star”-programmet av ECHO (European Chamber Music Hall Organisation) säsongen 2012- 2013. Hon konserterar även i andra konstellationer i Sverige och Europa, med bland andra pianisten Henrik Måwe.

Hanna är stämledare i O/Modernt Kammarorkester, en nystartad stråkorkester med fokus på djärva program och genreöverskridande repertoar. Hon är även en hängiven orkestermusiker. Hanna spelar på en cello byggd 1864 av Nicolas Vuillaume, som är utlånad av Michel Strauss.

Hannas e-mail
tel: 073-152 71 90

 

Info om Hanna på Kungl. Filharmonikernas hemsida

Info om Hana på O/Modernts hemsida