Dahlkvistkvartetten

Biografi

Ladda ner svensk biografi (2016) / Download English biography (2016)

Ladda ner Dahlkvistkvartettens Repertoarlista som PDF

Stråkkvartetten bildades 2007 och har etablerat sig på en internationell nivå samt som en av Sveriges mest eftersökta kammarmusikgrupper. De utnämndes till Rising Stars säsongen 2012-2013 av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation, vilket innebar att de gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bl.a. Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Paris Cité de la Musique och Budapest Palace of Arts. Kvartetten startade sin sverigekarriär 2009 med att vinna ”Ung&Lovande”, en kammarmusiktävling organiserad av Kammarmusikförbundet RSK, vilket hösten 2010 resulterade i en Sverigeturné med 18 konserter organiserad av Rikskonserter. Vid flera tillfällen har kvartetten hörts i SVT, senast våren 2015 som husband i ”Camillas klassiska” och i Sveriges Radio P2, bl.a med uruppföranden av stråkkvartetter beställda av Sveriges Radio. Dahlkvistkvartetten gjorde sin debut på Stockholms Konserthus i januari 2011 i Steve Reichs ”Triple Quartet”, konserten blev en stor succé och kvartetten har blivit inbjudna flertal gånger i Konserthusets Stråkkvartettserie i Grünewaldsalen, nästa gång blir i januari 2017. Under våren 2015 medverkade kvartetten vid urpremiären av balettsuccén Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan i Stockholm.

Dahlkvistkvartetten består av den Warszawa-födde Bartosz Cajler samt Stockholmssyskonen Kersti, Hanna och Jon Dahlkvist. Alla medlemmar i kvartetten har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kvartettens primarie, Bartosz Cajler, är aktiv violinsolist i Sverige och Polen samt undervisar i violin och kammarmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Mälardalens Högskola i Västerås. Violinisten Kersti Dahlkvist har slutfört masterstudier i Stockholm samt studerat i Florens och Wien för Pavel Vernikov. Violasten Jon Dahlkvist, har studerat i Stockholm, i Italien samt flera år i Holland. Han är lärare i kammarmusik, viola och stråkmetodik vid Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Cellisten Hanna Dahlkvist har studerat i Stockholm och Paris. Hon valdes ut av Sveriges Radio P2 till ”P2s Artist” 2011-13 och hon har framträtt som solist med svenska symfoniorkestrar vid flertal tillfällen. Hon är sedan 2015 medlem av cellostämman i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Dahlkvistkvartettens repertoar är grundad på verk av traditionella mästare blandat med 1900-tals och nyskriven musik samt ett fokus på svenska/nordiska och polska tonsättare.
Kvartetten har uruppfört verk av bl.a. Mikael Karlsson, Andréa Tarrodi, Miklòs Máros, Martin Larson och Lisa Streich och även gjort första publika uppförande av Anders Hillborgs Heisenbergminiatyrer. 2009 delade Kungliga Musikaliska Akademien ut det nyinstiftade ensemblestipendiet till Dahlkvistkvartetten. Kvartetten har medverkat i flera kammarmusikfestivaler, bl.a. Gotland Chamber Music Festival (2011), Grankulla musikfestival i Finland (2013), Beethoven Easter Festival i Krakow/Polen (2014), Saxå Kammarmusikfestival (2014), Sandviken Kammarmusikfestival (2014), Båstad kammarmusikfestival (2015) samt Symphony Festival i Alger, Algeriet (2015). Kvartetten har tagit mästarklasser för Quatuor Ysaÿe och under 2013-2014 deltog Dahlkvistkvartetten i ett speciellt Trainee-program tillsammans med med den världsresande Belcea Quartet från London. Kvartetten spelar  huvudsakligen på instrument från Järnåkerfonden.

Biografi version januari 2016.

Klicka på fotona nedan för individuell info:

Bartosz Cajler, violin 1

Bartosz Cajler, violin 1

Kersti Dahlkvist, violin 2

Kersti Dahlkvist, violin 2

Jon Dahlkvist, viola

Jon Dahlkvist, viola

Hanna Dahlkvist, cello

Hanna Dahlkvist, cello

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:

info@dahlkvistkvartetten.se
tel. Jon: +46 70 796 04 46

 

 

 

Vision

Dahlkvistkvartettens vision är att kunna presentera professionella framföranden av stråkkvartetter av yppersta klass. Med musikalisk klarhet utfört med högsta precision och med en expressiv framtoning ska musiken komma till liv. Stråkkvartettkulturen i Sverige lider på flera plan. Genom att höja nivån på utbudet av konserter och repertoar och på alla sätt sprida intresset av stråkkvartett, av många kallade den högsta formen av kammarmusik och musikalisk konversation.

Repertoar

Kvartettens kärnrepertoar består av den (wien)klassiska, romantiska och 1900-talsmusiken komponerad för stråkkvartett. Genom att förkovra sig i och lära av mästare som Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert, Shostakovich & Bartòk hoppas de att i framtiden kunna utföra all sort musik med musikalisk medvetenhet och övertygelse. Ett välbalanserat konsertprogram ska bestå av inte bara toner som örat känner igen, utan också av okänd och utmanande musik. Detta leder vidare till att upptäcka nya stilar och nutida musik. De vill också ta fram sina nationalarv och specialisera sig på svensk och polsk stråkkvartett-repertoar från alla perioder med syftet att sprida sin lokala musik internationellt.

Möjligheter

Som stråkkvartett har de allt i bagaget för att lyckas: ett musikaliskt samförstånd, övertygande scenvana samt möjlighet till målmedvetet repetitionsarbete. Medlemmarna har även var för sig en hög instrumentteknisk och solistisk nivå. Deras styrka ligger självklart i det samspel och homogenitet som man endast kan hitta mellan syskon som spelar tillsammans. Deras konserter kännetecknas av expressivitet, homogen klang, precision och friska musikaliska idéer väl förankrade i erfarenhet av traditionell repertoar och stil. Med dessa färdigheter kan Dahlkvistkvartetten utvecklas vidare och nå oanade gränser, om inte annat ambitionen att bli en av Sveriges mest tongivande stråkvartetter.

 

 

www.facebook.com/dahlkvistquartet