Dahlkvistkvartetten

Biografi

Ladda ner: Biografi SVENSKA feb 2018 / Biography ENGLISH 2018

Ladda ner: Dahlkvistkvartettens repertoarlista som PDF

Dahlkvistkvartetten

Bartosz Cajler / Kersti Gräntz, violiner
Jon Dahlkvist, viola / Hanna Dahlkvist, cello

Biografi

Dahlkvistkvartettens nya skiva ”Andrea Tarrodi String Quartets” vann 2018 Grammis i kategorin Årets klassiska och har hyllats i media över hela landet och även utomlands. Stråkkvartetten bildades 2007 och har etablerat sig på en internationell nivå och som en av Sveriges mest eftersökta kammarmusikgrupper.

Dahlkvistkvartetten utnämndes till Rising Stars säsongen 2012-2013 av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation, vilket innebar att kvartetten gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bl.a. Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Paris Cité de la Musique och Budapest Palace of Arts.

Kvartetten startade sin karriär i Sverige 2009 med att vinna ”Ung&Lovande”, en kammarmusiktävling organiserad av Kammarmusikförbundet RSK, vilket hösten 2010 resulterade i en sverigeturné med 18 konserter organiserad av Rikskonserter. Vid flera tillfällen har kvartetten hörts i SVT, senast våren 2015 som husband i ”Camillas klassiska” och i Sveriges Radio P2, bl.a med uruppföranden av stråkkvartetter beställda av Sveriges Radio. Under våren 2015 medverkade kvartetten vid skapandet och urpremiären av balettsuccén ”Midsommarnattsdröm” på Kungliga Operan i Stockholm, som återkom hösten 2016 igen. Dahlkvistkvartetten gjorde sin debut på Stockholms Konserthus i januari 2011 i Steve Reichs ”Triple Quartet”. Konserten blev en stor succé och kvartetten har blivit inbjuden ett flertal gånger till stråkkvartettserien i Grünewaldsalen.

Kvartetten har uruppfört verk av bl.a. Mikael Karlsson, Andrea Tarrodi, Miklòs Máros, Martin Larson, Catharina Leyman och Lisa Streich och även gjort det första publika uppförandet av Anders Hillborgs Heisenbergminiatyrer. År 2009 delade Kungliga Musikaliska Akademien ut det nyinstiftade ensemblestipendiet till Dahlkvistkvartetten. Numera spelar kvartetten huvudsakligen på instrument på lån från Järnåkerfonden. Dahlkvistkvartettens repertoar är grundad på verk av traditionella mästare blandat med 1900-tals och nyskriven musik med ett speciellt fokus på svenska, nordiska och polska tonsättare

 

Biografi version 17 februari 2018

Klicka på fotona nedan för individuell info:

Bartosz Cajler, violin 1

Bartosz Cajler, violin 1

Kersti Dahlkvist, violin 2

Kersti Gräntz, violin 2

Jon Dahlkvist, viola

Jon Dahlkvist, viola

Hanna Dahlkvist, cello

Hanna Dahlkvist, cello

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:

info@dahlkvistkvartetten.se
tel. Jon: +46 70 796 04 46

 

Vision

Dahlkvistkvartettens vision är att kunna presentera professionella framföranden av stråkkvartetter av yppersta klass. Med musikalisk klarhet utfört med högsta precision och med en expressiv framtoning ska musiken komma till liv. Stråkkvartettkulturen i Sverige lider på flera plan. Genom att höja nivån på utbudet av konserter och repertoar och på alla sätt sprida intresset av stråkkvartett, av många kallade den högsta formen av kammarmusik och musikalisk konversation.

Repertoar

Kvartettens kärnrepertoar består av den (wien)klassiska, romantiska och 1900-talsmusiken komponerad för stråkkvartett. Genom att förkovra sig i och lära av mästare som Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert, Shostakovich och Bartok hoppas de att i framtiden kunna utföra all sort musik med musikalisk medvetenhet och övertygelse. Ett välbalanserat konsertprogram ska bestå av inte bara toner som örat känner igen, utan också av okänd och utmanande musik. Detta leder vidare till att upptäcka nya stilar och nutida musik. De vill också ta fram sina nationalarv och specialisera sig på svensk och polsk stråkkvartett-repertoar från alla perioder med syftet att sprida sin lokala musik internationellt.

Möjligheter

Som stråkkvartett har de allt i bagaget för att lyckas: ett musikaliskt samförstånd, övertygande scenvana samt möjlighet till målmedvetet repetitionsarbete. Medlemmarna har även var för sig en hög instrumentteknisk och solistisk nivå. Deras styrka ligger självklart i det samspel och homogenitet som man endast kan hitta mellan syskon som spelar tillsammans. Deras konserter kännetecknas av expressivitet, homogen klang, precision och friska musikaliska idéer väl förankrade i erfarenhet av traditionell repertoar och stil. Med dessa färdigheter kan Dahlkvistkvartetten utvecklas vidare och nå oanade gränser, om inte annat ambitionen att bli en av Sveriges mest tongivande stråkvartetter.

 

Facebooksida:

www.facebook.com/dahlkvistquartet